Moni kääntäjä työskentelee omalla toiminimellään. Tällöin saattaa, ainakin toiminnan alkuvaiheessa, kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta työskennellä kotoa käsin. Osalle kääntäjistä kotoa käsin työskentely soveltuu niin hyvin, etteivät he edes harkitse erillisen kodin ulkopuolisen toimistotilan hankkimista. Millaisia etuja ja haittoja kääntäjälle sitten on kotoa käsin työskentelystä? Keräsimme tälle sivulle joitakin kotoa käsin työskentelyn haittoja ja hyötyjä, joista saattaa olla apua sellaiselle, joka harkitsee kotoa käsin työskentelyä.

Kotoa käsin työskentelyn edut

Kun kääntäjä työskentelee kotoa käsin, on ehkä tärkein etu se, ettei hän tällöin tarvitse erillisiä, kodin ulkopuolisia toimistotiloja. Tämä säästää runsaasti rahaa, mikä on merkittävä asia erityisesti yrityksen toiminnan alkuvaiheessa, jolloin menoja saattaa olla enemmän kuin tuloja ja jolloin yrityksen asiakaskuntakaan ei välttämättä ole vielä vakiintunut. Rahan säästö on pienelle yritykselle merkittävä myös yrityksen myöhemmissä vaiheissa, etenkin suurimmissa kaupungeissa, joissa pienenkin toimistotilan vuokraaminen saattaa rokottaa yrittäjän kukkaroa valitettavan paljon.

Kotoa käsin työskentely on myös joustavaa. Voit olla kotona vastaanottamassa lapset koulusta ja järjestää työpäiväsi perhe-elämäsi tarpeita silmällä pitäen. Et hukkaa aikaa työmatkoihin, kun työpaikkasi on kotonasi ja ehdit päivän mittaan kenties tehdä myös hieman kotitöitä, jotka kodin ulkopuolella työskennellessäsi olisivat odottamassa jo heti kotiovella. Jos olet introvertti, etkä kaipaa työyhteisön seuraa päivittäin, voi kotoa käsin työskentely olla tässäkin mielessä oivallinen valinta. Ainakaan aikaa ei hukkaannu turhanpäiväisiin kahvipöytäkeskusteluihin.

Kotoa käsin työskentelyn haitat

Kun työskentelet kääntäjänä kotoa käsin, voi sinun olla vaikeaa erotella työ- ja vapaa-aika. Usein sanotaan, ettei töitä pitäisi tuoda kotiin, mutta tämä voi olla hieman vaikeaa, jos työpaikka sijaitseekin kotona. Tämä on eräs tärkeimmistä syistä, minkä vuoksi moni kääntäjä hankkii toimistotilat kodin ulkopuolelta lisäkustannuksista huolimatta. Monen koti saattaa myös olla niin pieni, että sieltä on vaikea järjestää riittävän suurta ja rauhallista työtilaa, jossa kääntäjän työ onnistuisi häiriöttä. Tällöinkin kääntäjä saattaa olla pakotettu vuokraamaan toimistotilat kodin ulkopuolelta.

Jos kaipaat runsaasti seuraa, saattaa kotoa käsin työskentely alkaa hyvin nopeasti tuntua sinusta perin yksinäiseltä puuhalta. Et ehkä osaa keskittyä töihin ilman työkavereiden seuraa ja tietynlaista sosiaalista painetta ja päiväsi saattavat alkaa pian kulua erilaisen haahuilun merkeissä. Tällöin kotoa käsin työskentely ei ehkä ole paras valinta juuri sinulle.

Jos puolisosi tai muu perheenjäsenesi odottaa sinun huolehtivan työpäiväsi aikana kaikista kotitöistä, koska “olethan kotona”, saatat alkaa tuntea tästä stressiä ja huonoa omatuntoa. Vaihtoehtoisesti työsi jäävät vähemmälle puurtaessasi kotitöiden parissa. Koti saattaa kiiltää työpäiväsi päätteeksi, mutta käännöstesi eräpäivä saattaa lähestyä uhkaavasti eikä sinulla ole vielä mitään valmiina. Jos tämä kuulostaa tutulta, kannattaa ehkä harkita toisenkin kerran, onko kotoa käsin työskentely sinun juttusi. Eittämättä työskentely kotitoimistosta käsin vaatii aivan omanlaistaan itseohjautuvuutta sekä kurinalaisuutta. Olisi myös hyvä, että perheesi ja lähipiirisi osaisi arvostaa tekemääsi työtä. Valitettavan usein kotoa käsin työskenteleviä tunnutaan vähättelevän ja heidän ajatellaan lähinnä istuvan kotona päivästä toiseen. Monelta on jopa kysytty, milloin he aikovat hakeutua oikeisiin töihin Tällainen aliarviointi saattaa tuntua kotoa käsin työskentelevästä kääntäjästä erityisen pahalta.

Kääntäjällä pitäisi olla käytössään riittävän tilava ja hyvin valaistu työtila, jossa hän saisi työskennellä kaikessa rauhassa. Jos kotisi on kovin pieni, saattaa työtila kahmaista aimoannoksen kodistasi, mikä saattaa tuntua muista kohtuuttomalta. Tällöin kannattaakin laskea, onko edullisempaa vuokrata erillinen toimistotila kodin ulkopuolelta vai muuttaa suoraan isompaan asuntoon ja jatkaa työskentelyä kotoa käsin.