Nykyisin puhutaan elinikäisestä oppimisesta sekä oman ammattitaidon jatkuvasta ylläpitämisestä. Työntekijän näkökulmasta katsottuna tällainen elinikäinen itsensä kehittäminen saattaa tuntua samanaikaisesti sekä erittäin haasteelliselta että suurelta mahdollisuudelta. Samalla kun puhutaan elinikäisestä oppimisesta myönnetään myös, ettei kukaan meistä ole valmis, vaan että voimme aina oppia uusia asioita ja kehittää itseämme. Kääntäjien on erityisen tärkeää pitää huolta omasta ammattitaidostaan, koska eri alojen sanasto muuttuu ja kehittyy kiihtyvään tahtiin. Miten sitten kääntäjä voi pitää omaa ammattitaitoaan yllä? Keräsimme tälle sivulle muutaman vinkin.

Jatko- ja lisäkoulutus kannattaa

Tarvittaessa kääntäjän kannattaa osallistua jatko- tai lisäkoulutukseen oman ammattitaitonsa ylläpitämiseksi. Lisäksi hänen kannattaa tietysti lukea oman alansa tekstejä ja pyrkiä pysymään kartalla sanastossa tapahtuvista muutoksista. Tämä on samanaikaisesti sekä haastavaa että mielenkiintoista! Alastaan kiinnostunut kääntäjä huolehtii mielellään omasta ammattitaidostaan.

Työn tilaajan koulutustilaisuudet ja lisämateriaalit kannattaa hyödyntää

Jos kääntäjältä tilataan suuri käännöstyö, saattaa tilaaja tarjota hänelle esimerkiksi tuote-esittelytilaisuuksia, joiden aikana kääntäjälle muodostuu selkeä kuva siitä, miten tuote toimii ja millaisia ominaisuuksia tuotteella on.

Tule entistä paremmaksi asiakaspalvelijaksi

Toimittuasi kääntäjänä jo pidempään, huomaat nopeasti, kuinka tärkeää asiakaspalvelu kääntäjän työssä onkaan. On tärkeää oppia lukemaan toimeksiantajan toiveita ja tarpeita sekä tarjoamaan juuri hänelle mahdollisimman hyviä tarjouksia. Tässäkin kehittyy ajan mittaan. Siinä missä aluksi saatoit tuntea itsesi noloksi pyytäessäsi tekemästäsi käännöstyöstä tiettyä palkkiota, alkaa tämä ajan mittaan sujua melkein kuin itsestään. Silti oman työn hinnoittelu saattaa tuntua vaikealta, kun toisaalta työstä ei pitäisi pyytää liian suurta hintaa eikä liian halvallakaan pitäisi suostua kenenkään työjuhdaksi. Hinnoittelun vaikeus on osa kääntäjän asiakaspalvelun vaikeutta.

Pidä huolta laajasta yleistiedostasi

Omasta laajasta yleistiedosta kannattaa myös pitää kynsin hampain kiinni, koska juuri tällaista tieto-taitoa kääntäminen vaatii. Kannattaakin lukea mahdollisimman monenlaisia tekstejä sekä osallistua mahdollisimman monitahoiseen ja -ääniseen keskusteluun. Aktiivisuus kannattaa tässäkin asiassa.

Pidä huolta vieraan kielen taidostasi

Myös vieras kieli, josta käännät, kokee ajan saatossa muutoksia. Kannattaakin pitää huolta siitä, että olet tietoinen näistä muutoksista ja pysyt ajan tasalla. Vieraskielisen kirjallisuuden lukeminen kannattaa jo siinäkin mielessä, että oma kielitaito pysyy näin vireänä ja rikkaana. Lue monipuolisia tekstejä ja leikittele kielellä.

Huolla kieltäsi

Myös omaa äidinkieltä kannattaa huoltaa. Tarkista säännöllisesti, että tiedät viimeisimmät oikeinkirjoitussäännöt sekä kielessä mahdollisesti tapahtuneet muutokset. Myös äidinkielistä kirjallisuutta kannattaa lukea runsain mitoin, jotta äidinkieli pysyy rikkaana. Lue monipuolisia tekstejä erilaisista aiheista.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Kääntäjän työ sisältää runsaasti istumista, minkä vuoksi onkin erityisen tärkeää huolehtia riittävästä liikunnasta. Myös työpäivän aikana on mahdollista pitää pieniä verryttelytaukoja.

Huolehdi työtilasi ergonomisuudesta ja hyvästä valaistuksesta. Kotoa käsin työskenneltäessä tämä voi olla hieman haastavaa, mutta mahdotonta se ei ole. Myös kotiin on mahdollista hankkia ergonomiset työpöydät ja -tuolit sekä hyvä valaistus. Työtilan suunnittelu saattaa vaatia hieman asiaan perehtymistä, mutta se voi olla mukavakin tehtävä. Ei kannata unohtaa myöskään työtilan esteettistä puolta, vietäthän työtiloissasi suuren osan arkipäivistäsi.

Jos työskentelet kotoa käsin, saattavat sosiaaliset kontaktisi olla arkisin melko vähäisiä. Onkin tärkeää ehkäistä mökkihöperöitymistä ja lähteä säännöllisesti ihmisten ilmoille. Osa kotoa käsin työskentelevistä henkilöistä kertoo pukeutuvansa myös kotona aamuisin sekä laittavansa hiukset ja meikkaavansa. Tämä saa heidät tuntemaan itsensä virkeiksi. Onkin makuasia viihdytkö kotona mieluummin löysissä verkkareissa kuin täydessä tällingissä – pääasia on, että sinulla on hyvä olla! Viimeiseksi kenties tärkein vinkkimme; arvosta tekemääsi työtä äläkä anna yhdenkään aliarvioivan kommentin murentaa tätä omaa työtäsi kohtaan tuntemaasi arvostusta!